Grundlovsdag

I går sagde kalenderen 5 juni, som jo bekendt er grundlovsdag, endnu et dansk fænomen vi fejre. Og med rette. Den er (ok jeg har læst på det) ændre 4 gange siden den blev underskrevet første gang i 1849, og en af de markeringer vi især lagde vægt på i går var ændringen i 1915, som gav kvinder stemmeret.

Min farmor (og oldemødre) blev født i en tid hvor der var et lovmæssigt skel mellem mænd og kvinder, hvor man pr køn var mindre eller mere værd alt efter antallet af y-kromosomer. Jeg er ufattelig glad for i dag at leve i et land hvor det ikke er således. Over at både jeg selv om min piger er født med lige muligheder som alle andre børn i DK.

I den verden vi i dag lever i, er det let at tage denne “ret” for givet, tro at alle da har det således, sådan er det ikke, langt fra. Jeg vil ikke sidde her og komme med en lang smøre om hvor slemt det er andre steder og hvor meget vi skal hjælpe osv, det må være op til hver enkelt at vurdere, men jeg vil komme med en formaning om at værdsætte de rettigheder og den sikkerhed vi trods alt har opnået i Danmark, for nej det er ikke bare noget vi har FÅET, måske ikke ligefrem tilkæmpet i fysisk forstand, men så forhandlet os frem til.

Kvinder har i mange år været på gaden for at opretholde den ligestilling vi i følge grundloven burde have, og ja jeg skriver brude, for der er delte meninger om hvorvidt vi har ligestilling i DK. Jeg tror der er rigtig mange sider af denne sag, jeg vil ikke bo i et land hvor der er bestemt hvor mange kvinder (eller mænd) der skal være på givne poster, langt heller vil jeg bo i et land hvor de vigtige (eller alle) jobs give til den/de personer der er kvalificeret til at varetage det/dem. Og faktum er altså at mange kvinder værdsætter en masse bløde værdier som familie, fritid, venner mm, det er ikke værdier som overhoved er mindre værd, men faktum er at hvis du vil nå til tops kommer du ikke sovende til det. Personligt ønsker jeg ikke en top-stilling, jeg vil gerne have tid med min familie, og er glad for at bo sammen med en mand der knokler så det er muligt 🙂 Jeg mener man skal gøre det man føler for, og kan man få det til at fungere som familie hvor alle bliver hørt, set og kommer til udtryk, så er det i mit hoved ligestilling.

For hvor er den der ligestilling henne så mange mænd kun har 14 dages barsel (jeg ved godt at der er en basal grund til at kvinderne har de første uger), men hvorfor får mændene så ikke mere betalt barsel (mange har forhandlet sig frem tid det, men det er stadig normen at kvinden tager det meste barsel). Fair nok jeg havde ikke lyst til at dele mine forældreorlovs uger, jeg nød at gå hjemme.

Der hvor jeg vil hen er at ligestilling IMO ikke handler om at ALT skal være delt lige, men at alle skal have lige muligheder for at uddanne sig og få de jobs de ønsker, men vi kan ikke både blæse og have mel i munden, så samspil skal opnås, både i familier og i firmaer.

grundloven

Så tillykke med fødselsdagen, både for grundloven og for kvinders stemmeret…. Udviklingen må ikke stoppe, vi har opnået meget, men skal da bestemt ikke gå i stå som samfund, der er altid plads til forbedringer.